Wie zie jij in de spiegel?

Ze kwam bij me om verder te praten over wat ze wilde. In werk. Een aantal jaren geleden had ze na een reorganisatie besloten om zich om te scholen tot trainer. De opleiding verliep goed, ze had enorme lol in het geven van trainingen. Had stage gelopen bij een trainersbureau, waar ze zelfstandig trainingen had mogen geven. En ook de recensies van de examinatoren waren veelbelovend. Kortom, alles leek erop dat dit echt haar weg was. Dat voelde ook zo en toch…..

 

Het lukte niet. Het lukte niet om uit te spreken dat ze nu trainer is. Zelfs bij mij vond ze dat moeilijk. Ze kwam niet verder dan: "  ik ben omgeschoold als trainer". Dus niet "ik BEN trainer." Op mijn vraag wat maakte dat dat niet lukt kwamen allerlei zinnetjes: “Ja….nee…..ik heb natuurlijk nog niet zoveel uren gemaakt….ik kan het misschien wel, maar toch…..wat als het niet lukt…..wat als ze merken dat ik nog niet zoveel ervaring heb…..anderen kunnen het waarschijnlijk toch beter….”

 

Ze had me haar levensverhaal al eens verteld en de afgelopen jaren waren niet makkelijk geweest. En toch, ik zag een mooie, zelfstandige vrouw, vol levensenergie, met een positieve uitstraling en een frisse, open blik. En wat een kracht om door alles heen dit te bereiken en hier nu te zitten.

 

Ineens moest ik denken aan het plaatje van de kat en de leeuw. Ik liet het plaatje zien en ze glimlachte. “Ja, ik weet het. Ik moet natuurlijk gewoon even in een spiegel kijken en zien wat ik allemaal in huis heb. De leeuw in mijzelf weer even zien.”

 

NEE, NEE, NEE! Ik zie het juist totaal andersom: jij bent niet het katje in dit plaatje. Jij bent de leeuw! Alleen je ziet jezelf als kleine kitten.

 

En toen was het stil…. De lach verdween en langzaam besefte ze wat ze deed. Ze bleef zichzelf klein maken.  Steeds weer.

Dat beseffen deed pijn.

 

En ineens kwam daar, door de tranen heen, die vastberaden blik: "Je hebt gelijk! Ik doe het zelf. Ik stop ermee! NU!"

 

De foto werd haar stok achter de deur om het anders te gaan doen. Om niet meer haar eigen grootste vijand, maar haar eigen grootste fan te worden. Om te laten zien wat ze echt waard is.

 

En jij? Ben jij de kitten of de leeuw als je in de spiegel kijkt? Wie kijkt er terug?